www.sisicily.nl
Sicilie in Haarlem

OLIJFOLIE

Tijdens één van mijn kookreizen heb ik een man van 84 jaar en zijn zoon ontmoet. Ik kwam met ze in gesprek over de rijkdom van het eiland Sicilië. Hij vertelde me dagelijks op zijn landgoed te zijn en dat zijn grond en bomen niet vervuild waren en hij met respect voor de natuur zijn olijven laat groeien en je dat terug proeft in zijn olie. Hij zei zelfs nooit ziek te zijn geweest omdat zijn olie vol antioxidanten zit.Ik vroeg hem waarom hij de olie niet exporteert omdat er in Nederland zo moeilijk goede olie te krijgen is. Duur is nl niet altijd goed hier. Hij zei het volgende: Er wordt zoveel gerotzooid met olie en als ik het exporteer dan heb ik geen controle meer op mijn olie. Na het proeven van zijn olie wist ik  zeker dat ik deze wilde verkopen Het is de beste olie die ik ooit geproefd heb . Gelukkig vertrouwt hij mij genoeg dat ik het mag verkopen. Dus ik heb de olie te koop, in Haarlem. Stuur hem evt ook op. 250 ml 8,50 en 750 ml 20,00

MEER OVER OLIJFOLIE

Veel olijfolie van betere kwaliteit (extra vierge) wordt aangelengd met olie van mindere kwaliteit. Het is in deze wirwar vaak niet duidelijk meer waar de oliën vandaan komen.

Ook wordt er doelbewust gefraudeerd. Zo bleek vorig jaar uit onderzoek van de Italiaanse justitie dat zeven grote Italiaanse producenten, waaronder die van het merk Bertolli, mindere olie verkochten als kwaliteitsolie.
In een onderzoek uit 2011 kwam eerder al naar voren dat 80 procent van de flessen met ‘Italiaanse’ olijfolie ook olie van lage kwaliteit uit andere landen bevat.
Volgens een Italiaanse fraudespecialist zijn er zelfs criminelen actief die ziekmakende olijfolie vermengen met de extra vierge. Italië is de grootste producent van olijfolie.

EERLIJKE OLIJFOLIE

Het gesjoemel is om twee redenen schadelijk. Ten eerste worden consumenten bedrogen. Daarnaast worden producenten van echte extra vierge uit de markt geconcurreerd door de prijzen die te mooi zijn om waar te zijn. Daarom verkopen wij de olie rechtstreeks van de boer. Hoog in kwaliteit en dat proef je echt.